Menu

Lazer Kesim Nedir? Nasıl Yapılır

Lazer kesim sistemleri, kumaştan metale çeşitli maddelerin normal ve kaliteli lazer kesiminde oldukça rağbet görmektedir. Lazer kesim ihtiyacına bağlı olarak farklı lazer kesim sistemleri vardır. Bunlar yüksek hızlı silindirik lazer kesim sistemleri, CO2 lazer kesim sistemleri, iyon lazerler, diyot lazerler, fiber lazerler vb.

İyon lazerleri, yaklaşık 1mW ila 10W arasında orta ila yüksek sürekli dalga çıkışı sağlayan iki iyonize gaz seviyesi arasındaki radyasyon emisyonunu uyarır. Karbondioksit lazerleri ise 10 µm dalga boylarında radyasyon yaymak için CO2 molekülünün titreşim ve dönme durumu arasında var olan enerji durumu geçişlerini kullanır. Karbondioksit lazerleri, sürekli ve yüksek düzeyde güç sağlama yeteneğine sahiptir ve tipik olarak kesme, kaynaklama, aşındırma ve markalama uygulamaları gibi amaçlar için kullanılır.

Diyot lazerler ayarlanabilirdir ve birkaç farklı dalga boyundan herhangi birini yayabilmeleri için ayarlamalara izin verir. Diğer lazer türü, ışığı yükseltmek için lazer ortamı olarak kullanılan düşük seviyelerde nadir toprak halojenürleri ile katkılanmış optik fiberleri kullanan fiber lazerdir.

Yukarıdaki lazer türlerinin her biri, kullanımlarına göre değişebilen kendi lazer üretim sistemlerine sahiptir. Farklı lazer sistemleri tarafından üretilen farklı lazer türlerinin gücü, onları ince pamuk gibi hassas ve narin maddeleri bile kesmek için ve ayrıca kesme, çizme, markalama, birleştirme ve çeşitli yüzey işleme için kullanılabilecek kadar çok yönlü kılar. sert malzemeler ve metaller.

Bu lazer kesim sistemlerinin çoğu yüksek hassasiyetli ekipmanlardır. Bunlar, lazer ışınının tam miktarını ve gücünü kontrol eden bilgisayarlara bağlıdır. Bunlar, kesin gereksinimlere göre hassas veya hassas kesim için mükemmeldir.

Bu nedenle, belirli bir lazer sisteminin seçimi, tamamen lazerin keseceği malzemenin türüne ve kesimin amacına bağlıdır.

Lazer kesim, çoğunlukla karbon çeliği, alüminyum, paslanmaz çelik ve bakır alaşımları gibi metaller olmak üzere farklı türdeki malzemeleri kesmek için lazer kullanan bir teknolojidir. Metal imalat endüstrisinde kesme hızını ve kesme kapasitesini artırmak, üretim maliyetlerini azaltmak, verimliliği artırmak ve kesme kalitesini iyileştirmek için yaygın olarak kullanılmaktadır.

Bir lazer veya LAZER (Uyarılmış Radyasyon Emisyonuyla Işık Amplifikasyonu), yüksek düzeyde konsantre monokromatik ve tutarlı bir ışık demeti üreten bir cihazdır. Işık, uyarılmış emisyon süreci ile üretilir.

Kesimde en yaygın olarak kullanılan lazerler arasında kaynakta da kullanılan bir gaz lazer türü olan karbondioksit lazer (CO2 lazer) yer alır. 9,6 µm ve 10,6 µm'de maksimum 100 kilowatt yayan ve dakikada 20-30 m 1 milimetre kalınlığındaki malzemeyi kesebilecek kapasitededir.

Yüksek güçlü lazerin ürettiği enerji kesilecek nesnenin küçük bir kısmına hedeflenerek kesme işlemi yapılır. Bu küçük kısım, bir kesim yapılmadan önce delinir.

Küçük delikten, ya ışını kesilen malzemenin alanı boyunca hareket ettirerek ya da lazer sabit tutulurken nesneyi hareket ettirerek bir kesim oluşturulur. Kişi her iki yöntemi de kullanabilir. Yoğun ışık huzmesi nesnenin veya malzemenin bir kısmına çarptığında, sıcaklığı yükselir ve yeterli miktarda ısı olmasa bile erimesine, yanmasına ve buharlaşmasına neden olur.

Tüm malzemeler aynı miktarda lazer gücü gerektirmez (enerjinin ışık tarafından iletilme hızı). Daha kalın malzemeler daha fazla lazer gücüne ihtiyaç duyarken, daha ince olanlar daha az lazer gücüne ihtiyaç duyar. Genellikle, karbondioksit lazer kesimi 1.000 ila 1.500 lazer kesim watt ile yapılır. Çelik gibi malzemelerin iki kW'dan fazlasına ihtiyacı vardır.

Lazer kesim, diğer metal kesme işlemlerine göre çok daha avantajlıdır, ancak bazı dezavantajları da vardır. Başlıca avantajları hassasiyet, kesme kalitesi, kesme hızı ve ekonomidir. Dezavantajları arasında yüksek voltaj gereksinimi vardır. Ayrıca lazer ışınından ciddi yanıklar alma riski de vardır.

Go Back

Comment

Blog Search

Comments

There are currently no blog comments.